Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου - Galeano, Eduardo, 1940-2015 (Εξάντας, 1978)
Η εξορία με έμαθε να έχω όλο και μεγαλύτερη μετριοφροσύνη και υπομονή. Πιστεύω πως η εξορία είναι μια πρόκληση. Αρχίζει σαν περίοδος τιμωρίας, με αφετηρία μια ανικανότητα ή μια ήττα, και χρειάζεται πολλή ταπεινοφροσύνη και υπομονή για να μετατραπεί σε χρόνο δημιουργίας, και να την αποδεχτείς σαν ένα νέο μέτωπο αγώνα. Τότε καταφέρνεις να κοιτάξεις μπροστά, και ανακαλύπτεις πως η νοσταλγία είναι καλή, ένα δώρο, σημάδι πως δεν γεννήθηκες σε σύννεφο, όμως η ελπίδα είναι ακόμη καλύτερη. Εναλλάσσοντας ρεπορτάζ προσωπογραφικές βινιέτες, συνεντεύξεις, οδοιπορικά και λαϊκές αφηγήσεις, με μια γραφή που τη διαποτίζει άλλοτε ο θυμός, η οδύνη, η ειρωνεία και άλλοτε το χιούμορ, ο Γκαλεάνο αποτίει φόρο τιμής στο κουράγιο και την αποφασιστικότητα εκείνων που δεν έπαψαν να πιστεύουν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και αγωνίστηκαν γι' αυτήν. Οι "Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου" είναι ίσως το μοναδικό αυτοβιογραφικό βιβλίο του εμβληματικού Ουρουγουανού συγγραφέα, ένα είδος "συνομιλίας με τη μνήμη του" όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος.