Πρώην σύντροφοι : Πατρίκ Ρενάλ - Raynal, Patrick, 1946- (Μεταίχμιο, 2002)
1968: Σε ένα αμφιθέατρο του πανεπιστημίου του Σανσιέ, ο Ζαν Πονς ιδρύει, μαζί με εφτά φίλους, τον σκληρό πυρήνα του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος, που θα φέρει το θρίαμβο της Επανάστασης στη Γαλλία. 2001: Στη νότια Βρετάνη, ο Ζοζέφ Παντελέκ, του οποίου το αγωνιστικό όνομα υπήρξε Ζο Ραντά, τελειώνοντας τη βάρδιά του στο φάρο όπου δουλεύει ως φύλακας, βρίσκει να τον περιμένουν ο παλιός του αρχηγός και μια ιδιάζουσα αποστολή: Να εντοπίσει τους πρώην συναγωνιστές του, τους συντρόφους του από την εποχή του γαλλικού Μάη του '68, για να τους μοιράσει τα χρήματα που δεν πρόλαβαν να διοχετευτούν στον ένοπλο επαναστατικό αγώνα. Ταυτόχρονα πρέπει να ανακαλύψει ποιος τους πρόδωσε τότε, ανακόπτοντας οριστικά τη δράση της ομάδας τους. Από τη Βρετάνη στο Δουβλίνο, από τη Νίκαια στο Μπαμακό, ο Ραντά ξαναζεί το παρελθόν. Αναζητώντας τη χαμένη στρατιά, ξαναβρίσκει το νόημα της ζωής του. Απολογισμός της πορείας τους, προσωπικά αδιέξοδα, επιστροφή στα χρόνια των όπλων, θάνατος των ουτοπιών, τέλος της αυταπάτης, το πεπρωμένο ενός ανθρώπου αλλά και μιας γενιάς αναδύεται μέσα από τις σκιές του παρελθόντος.