Όλα τα πρωινά του κόσμου : μυθιστόρημα - Quignard, Pascal, 1948- (Καστανιώτης, 1992)
"Η μουσική υπάρχει για να μιλάει για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια", λέει ο κύριος ντε Σαιντ-Κολόμπ στον κύριο Μαραί. Ένα βιβλίο για την τέχνη, τη μουσική, τον έρωτα, τις σχέσεις δασκάλου και μαθητή. Ένα κομψοτέχνημα ύφους, που καταφέρνει να δώσει με τις λέξεις αυτά που οι πρωταγωνιστές εκφράζουν με τη μουσική τους: την ατμόσφαιρα και τη νοοτροπία μιας εποχής και μιας χώρας, σε μια στιγμή σπάνιας πολιτισμικής έξαρσης. Ο Πασκάλ Κινιάρ έγραψε το μυθιστόρημα αυτό παράλληλα με το σενάριο για το φιλμ που γύρισε ο Αλαίν Κορνώ, με πρωταγωνιστές τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και το γιο του Γκιγιώμ, και που ήδη παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Με αφορμή την περιγραφή της ζωής δυο μουσικών στη Γαλλία του 17ου αιώνα, ο Κινιάρ μας μιλάει για την τέχνη, τη μουσική, τον έρωτα, το θάνατο· για τις σχέσεις του ζευγαριού, του δασκάλου και του μαθητή, του καλλιτέχνη και της κοινωνίας.