Πανσέληνος : μυθιστόρημα - Munoz- Molina, Antonio, 1956- (Πατάκης, 1999)
Σε μια μικρή ανεμοδαρμένη πόλη της Ανδαλουσίας ένα κοριτσάκι βρίσκεται νεκρό σ' ένα πάρκο μια νύχτα με πανσέληνο. Ο τρόμος πέφτει βαρύς πάνω απ' την πόλη, μαζί με τον χειμώνα. Οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος αυτού είναι, ο επιθεωρητής που ψάχνει μανιωδώς για τον δολοφόνο, η δασκάλα του θύματος, ο πατέρας, μια μικρή παρ' ολίγον θύμα, ο ιατροδικαστής και τέλος ο δολοφόνος με το νευρωτικό χαρακτήρα που κρύβει πίσω από την καθημερινή υποταγή του. Ένα έργο πυκνό, σε γλώσσα αβίαστη, προϊόν ποιητικής πνοής, που καταφέρνει να διεισδύσει στην ανθρώπινη ύλη, την τόσο σκοτεινή και φωτεινή ταυτόχρονα.