Αμπντούλ Μπασούρ : ο ονειρευτής των καραβιών - Mutis, Alvaro (Άγρα, 1991)
Αρκεί ένα χαμένο τρένο, ένας σταθμός της Βρετάννης κάτω από το ψιλόβροχο, ένα γυναικείο πρόσωπο που εμφανίζεται φευγαλέα στο βάθος μιας γεμάτης καπνό αίθουσας αναμονής... και οι σκιές του παρελθόντος επιστρέφουν. Ο Μακρόλ ο Γκαβιέρο, φυσικά, ο αγαπημένος ήρωας του 'Αλβαρο Μούτις, αλλά και ο Αμπντούλ Μπασούρ, ο πιο στενός του φίλος, τις περιπλανήσεις του οποίου μοιράστηκε για πολύ καιρό. Ο Αμπντούλ Μπασούρ είναι ο νομάδας της θάλασσας, γενναιόδωρος και κυνικός, αριστοκράτης και συνετός έμπορος, έτοιμος παρ' όλα αυτά να θυσιάσει τα πάντα στην αναζήτηση του πλοίου των ονείρων του. Η ζωή του δεν υπήρξε τίποτα άλλο παρεκτός μια παθιασμένη διαδρομή γύρω από τον κόσμο για να βρει το φορτηγό με τις καθαρές μορφές, το ιδανικό και ανέφικτο τραμπ στήμερ. Επικίνδυνοι έρωτες στο δρόμο για τη Μέκκα, επικερδές λαθρεμπόριο πολύτιμων χαλιών στη Μασσαλία, ερωτικές μονομαχίες με τις δίδυμες Εβραίες αδελφές στο Σάουθάμπτον, τραγωδία στον Παναμά, περιπλάνηση στον υπόκοσμο του Πειραιά, φιλοσοφική συζήτηση στο Μπελέμ ντο Παρά : αυτή η διαδρομή σημαδεύεται από σκάλες όπου παραφυλάει ο θάνατος, κατ' εικόνα του " Καρυοθραύστη ", του εμπόρου κοκαΐνης, του πλάσματος που σκότωσε μέσα του κάθε είδος ανθρωπιάς και που παραφυλάει τη λεία του, κρυμμένο στο βάθος του δέλτα του Ρίο Μίρα.