Αμερική - Kafka, Franz, 1883-1924 (Γράμματα, 1983)
Στο μυθιστόρημα «Αμερική» η παιδική αθωότητα κι η συγκινητική κι αφελής απλότητα του ήρωα φαίνεται πως προσπαθούν να νικήσουν τη μοίρα. Νιώθουμε, πως ο νεαρός αυτό Καρλ Ρόσμαν, που κερδίζει με το πρώτο τη συμπάθειά μας, τελικά θα κατορθώσει να πετύχει το σκοπό του παρόλες τις εχθρότητες και τις ύπουλες φιλίες, πως θα γίνει ένας εξαίρετος άνθρωπος και θα συμφιλιωθεί με τους γονείς του. [...] Ο δρόμος όμως που οδηγεί σ αυτό το σκοπό είναι σπαρμένος με αναρίθμητες δυσκολίες κι απέραντο πόνο. «Είναι δύσκολο να υπερασπίσεις τον εαυτό σου όταν δεν υπάρχει στους άλλους καλή θέληση» αφήνει ο Κάφκα τον ήρωά του να μονολογήσει με πίκρα και διαμαρτυρία σε τόνο κατηγορίας στην ανάκριση εκείνη στο γραφείο του προϊσταμένου [...]