Παράξενο παιχνίδι - Vailland, Roger (Οδυσσέας, 1979)
Του Μαρά του έρχεται πάντα να γελάσει όταν ακούει αυτό το "κύριε Μαρά", "ο κύριος Ροντρίγκ", γιατί, φυσικά, τόσο το ένα όσο και το άλλο δεν είναι παρά ψευδώνυμα συνωμοτικά εξαιτίας του πολέμου. Διάλεξε το όνομα Μαρά για να πικάρει το "αφεντικό", τον Καρακάλλα, που, αν και είναι θαυμαστής του Κόκκινου Στρατού, απέχει πολύ από το να είναι και επαναστάτης· λένε, μάλιστα, πως προπολεμικά ήταν συνδρομητής στη "Γαλλική Δράση". Η θυρωρός συμετέχει στη συνωμοσία, λίγο με τη θέλησή της, λίγο από συμφέρον· εγγυήθηκε η Κλοέ για τα γκωλλικά της αισθήματα. Ο Μαρά της δίνει χίλια φράγκα το μήνα για να τού διαθέτει το διαμέρισμα κάποιου ενοικιαστή, μάλλον εβραίου, που, αφότου έγινε η ανακωχή, κατοικεί στην ελεύθερη ζώνη.