Ο ερημόπολις καταδυόμενη Αφροδίτη - Θεοφίλου, Νάσος, 1940- (Νεφέλη, 1999)
Ο Ερημόπολις, το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 και επανεκδόθηκε το 1977 και το 1980. Περιέχει διηγήματα κι ένα θεατρικόαπρόοπτο, γραμμένο για μια αυτοσχέδια οικιακή παράσταση, από φίλους. Η Καταδυόμενη Αφροδίτη είναι το δεύτερο βιβλίο του με διηγήματα. Η πρώτη του έκδοση έγινε το 1978, με εξώφυλλο και σχέδια βασισμένα στα κείμενα, από τον ζωγράφο Γιάννη Ψυχοπαίδη. Στα δύο αυτά βιβλία, όπως και στα επόμενα, η ιδιάζουσα γραφή συγκροτεί έναν κόσμο παράξενο, μέσα στον οποίο η πραγματικότητα είναι υλοποίηση ενός αδιάκοπου ονείρου. Τα πρόσωπα και τα πράγματα αποκτούν τη σημασία τους από την ίδια την ανατροπή τους. Με ένα λοξό κοίταγμα αποκαλύπτεται η κρυμμένη όψη μιας ζωής, που μέσα της παραμονεύουν διαρκώς το παράδοξο και η έκπληξη. Συχνά οι λέξεις, υπερβαίνοντας την κυριολεξία τους, μεταμορφώνονται και παίρνουν καινούριες διαστάσεις, ανάλογα με την αίσθηση που τις διεγείρει. Μια μέθη κι ένα διαβρωτικό χιούμορ διατρέχουν την αφήγηση ενώ η υπερρεαλιστική αύρα που φυσά πότε πότε, αναζωογονεί τη γεύση και την αφή των πραγμάτων.