Άνθρωποι χρόνια ζωή : απομνημονεύματα - Ehrenburg, Ilya Grogoryevich, 1891-1967 (Νεφέλη, 1980)
Καταγραφή των προσωπικών, ιδεολογικών και πνευματικών βιωμάτων του συγγραφέα και ταυτόχρονα μια αποκαλυπτική τοιχογραφία του πρώτου μισού του αιώνα μας, το βιβλίο αυτό παραμένει η συγκλονιστικότερη μαρτυρία της εποχής μας, μιας εποχής που σφραγίστηκε από δυο φριχτούς πολέμους, από τη μεγαλύτερη επανάσταση της Ιστορίας, από μεγαλεία και αθλιότητες, από λάσπη και αίμα. Με το ανεπανάληπτο ύφος του, ο μεγάλος σοβιετικός συγγραφέας ξετυλίγει μπροστά μας το πανόραμα ενός κόσμου που χάθηκε, αλλά που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του και στη δική μας ζωή, στη δική μας μοίρα,-φέρνει κοντά μας, τα ψηλαφάμε και μιλάμε κι εμείς μαζί τους, πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πορεία του καιρού μας. Με μάτι διεισδυτικό, οξύ, αμείλικτο και ταυτόχρονα γεμάτο αγάπη για τον άνθρωπο και μίσος για όσους σφαγιάζουν την ανθρωπιά του, ο Έρενμπουργκ, μας αφηγείται με αισιοδοξία, με πίκρα, με καημό, αλλά πάντα με ζεστή καρδιά, την περιπέτεια του Ανθρώπου του Αιώνα μας, αυτή την περιπέτεια που, στην εσώτερη δραματικότητά της, μάταια θα ψάξουμε νατη βρούμε στις σελίδες των επίσημων Ιστοριών και των κατασκευασμένων για ποικίλες σκοπιμότητες "ντοκουμέντων".