Ζηλωτικά πόλεως Θεσσαλονίκης : 1342-1349 - Ματσούκας, Νίκος Αθ., 1934-2006 (Βάνιας, 2001)
Φωτεινός, εκρηκτικός και συνάμα τραγικός είναι ο 14ος αιώνας της Θεσσαλονίκης. Σοφία, ομορφιά, άσκηση, πολιτική, επαναστάσεις, πάθη, έρωτες, έριδες φιλοσοφικές, θεολογικές συνθέτουν ένα κόσμο υψηλό και ωραίο. Πραγματεύθηκε τούτη η ιστορία, πλαισιωμένη σ' ένα μύθο πιο αληθινό κι απ' την αλήθεια. Περιώνυμοι συγγραφείς ιστορικών μυθιστορημάτων συνηθίζουν να λένε πώς είχαν τη σπάνια τύχη να πέσει στα χέρια τους κάποιο χειρόγραφο, που έμελλε να τους χαρίσει γνώσεις άγνωστες.