Οι δύο κανόνες της Χριστού γεννήσεως - Γανωτής, Κωνσταντίνος Σ., 1933- (Πυρφόρος, 2006)
Οι δύο κανόνες της Χριστού γεννήσεως: [...] Στο βιβλίο της Εκκλησίας, που λέγεται Ψαλτήριον, υπάρχουν εννέα ωδές, από κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης οι οκτώ και της Καινής Διαθήκης η τελευταία. Αυτές οι βιβλικές ωδές του Ψαλτηρίου αποτελούν πρότυπα ωδών ως προς το θέμα και το ύφος και γι αυτό για κάδε ωδή των Κανόνων παίρνουν οι ποιητές κάποια λέξη ή φράση της αντίστοιχης ωδής του Ψαλτηρίου. Σημείωση: Επειδή εις την Χριστού Γέννησιν έχουν γραφεί δύο σημαντικοί Κανόνες, ο ένας του Κοσμά του Μαϊουμά, ο λεγόμενος πεζός, και ο άλλος του Ιωάννου του Δαμασκηνού, ο λεγόμενος ιαμβικός, γι αυτό οι ωδές των Κανόνων της Χριστού γεννήσεως είναι διπλές, δηλ. αποτελούνται από μία ωδή του πεζού Κανόνος και μία του ιαμβικού. Καθώς ψάλλονται ανά δύο κάνουν τους δύο Κανόνες ένα με διπλές ωδές. Για τη μετρική του Ιαμβικού Κανόνος βλέπε και το επίμετρο της Στιχουργικής. (από τον πρόλογο του βιβλίου) Ερμηνευτικό λεξιλόγιο των δύσκολων λέξεων των 12 μηναίων: Το λεξιλόγιο των Μηναίων είναι το πρώτο, που συντάσσεται και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση αυτών, που διαβάζουν τα Μηναία είτε ιερείς, είτε ψάλτες είτε ακόμα και λαϊκοί για προσωπική ωφέλεια. Αποτελεί ανταπόκριση στην έκκληση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να βοηθήσαμε το χριστιανικό λαό μας να κατανοεί την εκκλησιαστική μας γλώσσα από το πρωτότυπο. [...] (από τον πρόλογο του επιμελητή της ύλης Κων/νου Γανωτή)