Θεωρίες μάθησης και εκπαιδευτική πράξη. - Κολιάδης, Εμμανουήλ Α. ([χ.ό.], 2006)
Η σειρά "Σύγχρονες Ψυχολογικές Θεωρίες Μάθησης" πραγματεύεται τις ψυχολογικές θεωρίες μάθησης και τις εφαρμογές τους στην εκπαιδευτική πράξη. Έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία αναφορικά με τη συνάφεια των ψυχολογικών θεωριών μάθησης και της εκπαιδευτικής πράξης, ιδιαίτερα στον τομέα της μάθησης και της διδασκαλίας. Απευθύνεται στους σπουδαστές των παιδαγωγικών και καθηγητικών τμημάτων καθώς και σε όλους που συμμετέχουν στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης του αναπτυσσόμενου ατόμου (ιδίως τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους ειδικούς παιδαγωγούς, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά.). Αποτελείται από τέσσερις τόμους: Τόμος Α΄: Συμπεριφοριστικές θεωρίες Τόμος Β΄: Κοινωνικογνωστικές θεωρίες Τόμος Γ΄: Γνωστικές θεωρίες Τόμος Δ΄: Γνωστική Ψυχολογία -Γνωστική Νευροεπιστήμη: Το Μοντέλο Επεξεργασίας Πληροφοριών Στον Β΄ τόμο γίνεται αρχικά μια περιληπτική γενική ανασκόπηση των βασικών σημείων των κλασικών συμπεριφοριστικών θεωριών μάθησης που παρουσιάζονται αναλυτικά στον Α΄ τόμο. Στη συνέχεια αναφέρονται και αναλύονται τα βασικά προδρομικά μαθησιακά πρότυπα των κοινωνικογνωστικών θεωριών, όπως είναι τα "γνωστικά μοντέλα μάθησης" του M. Mahoney, οι διαδικασίες "λεκτικής αυτοκαθοδήγησης" του D.F. Meichenbaum και οι διαδικασίες "αυτορρύθμισης" του F. Kanfer. Ιδιαίτερα εκτεταμένη αναφορά γίνεται στη μάθηση με παρατήρηση και μίμηση προτύπων-κοινωνικογνωστική μάθηση του A. Bandura, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητάς της στην εκπαιδευτική πράξη.