Δημόσια οικονομική και δημοσιονομικό δίκαιο - Ελευθεριάδης, Αντώνης Ι. (Σύγχρονη Πέννα, 2004)
Το ανά χείρας εγχειρίδιο περιλαμβάνει σύντομα και περιεκτικά την επεξεργασία και ανάλυση των προβλεπομένων από τη σχετική Προκήρυξη του ΑΣΕΠ Κεφαλαίων, αναφορικά με τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και το ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, και έχει γραφεί ειδικά για τους ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ του Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, κατηγορίας Π.Ε., για τις Ομάδες Α', Β', Γ', και Δ' του Πίνακα Εξεταστέων Μαθημάτων, με συντελεστή βαρύτητας 1. Είμαστε βέβαιοι ότι το βιβλίο αυτό, με τη μεθοδικότητα, το ευσύνοπτο και την επιστημονική ακριβολογία της διατύπωσης, την οποία παρουσιάζει, θα αποτελέσει άριστο βοήθημα για την κατανόηση και αφομοίωση της σχετικής εξεταστέας ύλης του Διαγωνισμού, η οποία καλύπτει τους εξής επιμέρους τομείς: - Έννοια και φύση των φόρων. Διακρίσεις των φόρων. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα άμεσων και έμμεσων φόρων. Διάρθρωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα. Επιδιώξεις και στόχοι της φορολογικής πολιτικής. Κατανομή φορολογικού βάρους. Αντιδράσεις φορολογουμένων. Περί δημοσίου προϋπολογισμού, γενικά. Ανάλυση δαπανών και εσόδων. Δημοσιονομική και φορολογική πολιτική στον προϋπολογισμό. Κατάρτιση και ψήφιση προϋπολογισμού. Απολογισμός και γενικός ισολογισμός. Διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων και διοικητικής εκτέλεσης. Έννοια, είδη και κανόνες πιστώσεων. Ανάληψη δημοσίων δαπανών και προληπτικός έλεγχος αυτών. Ελεγκτικό Συνέδριο. Συμβάσεις προμηθειών και δημοσίων έργων. Για λόγους παιδαγωγικούς, στο τέλος κάθε Κεφαλαίου υπάρχουν Ερωτήσεις Εμπέδωσης, ανοικτού και κλειστού τύπου (πολλαπλής επιλογής). Καταχωρίζονται δε στο τέλος του βιβλίου όλα τα ΘΕΜΑΤΑ που δόθηκαν από το ΑΣΕΠ, σε προηγούμενους Διαγωνισμούς, με το Σύστημα Ερωτήσεων Πολλαπλής Επιλογής, καθώς και οι αντίστοιχες Σχολιασμένες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)