Η χαμένη οικειότητα : η οικολογική κρίση υπό το φως της σκέψης του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή - Ζάχος, Κωνσταντίνος Ι. (Έλλα, 1998)
Οι περίοδοι μεγάλων κρίσεων και ανασφαλειών αποτελούν και μεγάλες ευκαιρίες αλλαγών, καθώς ευκολότερα ο άνθρωπος αλλάζει την εικόνα που έχει για τον κόσμο και τους τρόπους συμπεριφοράς του. Ο συγγραφέας εμπνέει την λύση του οικολογικού προβλήματος μέσα από την βαθιά του θεωρία για τους λόγους των όντων, την κίνηση, τον χρόνο, την συμβολική του αισθητού χώρου, την κυριαρχία, τους βαθύτερους στόχους της ανθρώπινης βούλησης, την γνώση και την πράξη. Παραμένει επίκαιρος, καθώς οι προτάσεις του αρχίζουν να συζητούνται με διαφορετικό γλωσσικό ένδυμα από την σύγχρονη επιστήμη, την φιλοσοφία και την τέχνη. Αποβαίνει αποκαλυπτικός, καθώς μεταδίδει την εμπειρία ενός χώρου ευρισκόμενου πέραν των όρων της ανθρώπινης διαίσθησης και σκέψης, και εντούτοις βαθύτατα οικείου.