Εγκεφαλικός θάνατος : ταυτίζεται με το θάνατο του ανθρώπου : ιατρική και φιλοσοφική θεώρηση - Καρακατσάνης, Κ. (University Studio Press, 2001)
Το ερώτημα κατά πόσον ο αποκαλούμενος "εγκεφαλικός θάνατος" ("ΕΘ") συνιστά τον βιολογικό θάνατο του ανθρώπου απασχολούσε από πολλά έτη τον γράφοντα. Αφορμή όμως για την συγγραφή της μικρής αυτής μελέτης απετέλεσαν διάφορα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα όργανα των Ελλήνων αποτελούν "εθνικό πλούτο", εισηγήσεις για νομοθετική ρύθμιση της αγοραπωλησίας ανθρωπίνων οργάνων, όπως επίσης και η νομοθετική κάλυψη της αποκαλούμενης "εικαζόμενης συναίνεσης". Μετά τις προαναφερθείσες αφορμές γράφτηκε το παρόν πόνημα του οποίου σκοπός είναι η ανασκόπηση του θέματος του "ΕΘ" με βάση την επιστημονική εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των 32 ετών, αφ' ότου καθιερώθηκε η έννοια αυτή, η επισήμανση των προβλημάτων που έχουν αναφανεί και η προσπάθεια απάντησης στο ερώτημα εάν ο "ΕΘ" είναι ταυτόσημη έννοια με τον βιολογικό θάνατο του ανθρώπου ή εάν είναι ένας όρος, ο οποίος επινοήθηκε για την επίλυση, επιτακτικών πράγματι, κοινωνικών αναγκών.