Χριστιανισμός και κοινωνία : κοινωνιολογική ανάλυση των σχέσεων του Χριστιανισμού με την κοινωνία και τον πολιτισμό - Πέτρου, Ιωάννης Σ. (Βάνιας, 2004)
Στην εποχή μας αναπτύσσεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο του Χριστιανισμού τόσο στο παρελθόν όσο και στη σύγχρονη πραγματικότητα. Είναι όμως αναγκαίο να μελετάται η πραγματική λειτουργία του μέσα στην κοινωνία και ο ρόλος του στην παραγωγή πολιτισμού, που δεν είναι πάντοτε θετικός. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στις βασικές αντιλήψεις που πρόβαλε ο Χριστιανισμός, αλλά στην πρακτική που ακολουθούν οι Εκκλησίες και οι χριστιανοί δρώντας μέσα στην κοινωνία. Η διάσταση αυτή που αφορά στα πραγματικά δεδομένα μπορεί να μελετηθεί κοινωνιολογικά. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί το βιβλίο αυτό επιδιώκοντας να αναλύσει κοινωνιολογικά το ρόλο του Χριστιανισμού μέσα στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Ιδιαίτερα μελετά το ρόλο εκείνων που θεσμικά, συλλογικά και ατομικά εξέφρασαν και υποστηρίζουν ότι εκφράζουν τον Χριστιανισμό. Παράλληλα, όμως, εξετάζει και το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν στη σύγχρονη πραγματικότητα αναζητώντας να εκφράσουν βασικές αρχές του Χριστιανισμού