Ακάθιστος 'Υμνος : άγνωστες πτυχές ενός πολύ γνωστού κειμένου - Παπαγιάννης, Γρηγόριος (Βάνιας, 2006)
Παρά την "ακάθιστη" έρευνα, πέπλο αινίγματος εξακολουθεί να καλύπτει τον ποιητή και την εποχή σύνθεσης του Ακάθιστου ύμνου. Θα φανεί παράξενο, αλλά ούτε για το ίδιο το κείμενο, που θα νόμιζε κανείς ότι το ξέρουμε καλά, δεν είμαστε βέβαιοι, καθώς συχνά δεν μπορούμε να διακρίνουμε την πρωταρχική γραφή ανάμεσα στις παραλλαγές που μας παρέχουν τα χειρόγραφα. Ακριβώς στο ζήτημα του καταρτισμού του κειμένου επιχειρεί το βιβλίο να στρέψει την προσοχή ειδικών και μη. Ακόμη, συζητούνται μετρικά προβλήματα, ενώ ο αναγνώστης που ενδιαφέρεται και για άλλες πτυχές της έρευνας θα βρει και έναν οδηγό για την περιήγησή του στην δαιδαλώδη βιβλιογραφία του Ακαθίστου.