Κεφάλαια πολιτικής θεολογίας - Γιανναράς, Χρήστος, 1935- (Γρηγόρης, 1983)
[...] Οι αναζητήσεις της "πολιτικής θεολογίας" κλιμακώνονται από την καθαρά θεωρητική-«επιστημονική» προσπάθεια πολιτικής ερμηνείας των βιβλικών κειμένων, ώς την άμεση και έμπρακτη στράτευση των θεολόγων και του κλήρου σε ριζοσπαστικά κοινωνικοπολιτικά κινήματα. Πίσω από κάθε φάση αυτών των αναζητήσεων διακρίνει κανείς το κλασικό πρόβλημα της δυτικής χριστιανοσύνης: την πόλωση ανάμεσα στο υπερβατικό και στο εγκόσμιο, στον αφηρημένο ιδεαλισμό μιας εννοιοκρατούμενης μεταφυσικής και στην άμεση κατάφαση και καταξίωση των υλικών αγαθών της ζωής. [...]