Ο γέρων Άνθιμος ο Αγιαννανίτης : ο σοφός και θεοφόρος σύγχρονος πατέρας του Άθωνος - Μπόσιας, Χαράλαμπος (Μυγδονία, 2002)
Το πνευματικό βάθος του Γέροντος Ανθίμου και ο πλούτος της σοφίας του γίνονταν περισσότερο φανερά με το ασκητικό του βίωμα και με τον τρόπο που αντιμετώπιζε τα διάφορα περιστατικά. Όλοι θαύμαζαν την καθαρότητα του προσώπου του με τους σπινθηροβόλους γαλάζιους οφθαλμούς του, την αυτοσυγκέντρωση και τη νηφαλιότητά του, τον ήρεμο και σωστό τρόπο με τον οποίο αντιδρούσε και τις εύστοχες πάντοτε απαντήσεις του διανθισμένες με ρητά αρχαίων φιλοσόφων, αγίων πατέρων της Εκκλησίας μας και αγιογραφικών χωρίων. Ήταν παράδειγμα για μίμηση σε ηγουμένους, μοναχούς και λαϊκούς.