Μαχόμενη ανελπιστία - Γιανναράς, Χρήστος, 1935- (Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι. Δ. Κολλάρου, 2007)
Γιατί ανελπιστία; Η νηφάλια επίγνωση των δεδομένων του πολιτικού και κοινωνικού βίου στην Ελλάδα σήμερα οδηγεί τον απροκατάληπτο και ρεαλιστή πολίτη σε απελπισμό. Το πολιτικό σύστημα έχει ολοφάνερα καταρρεύσει, αδυνατεί να δώσει λύσεις σε καίρια και χρονίζοντα προβλήματα; Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικό, Δημογραφικό, συνδικαλιστική τυραννία. Οι εγωκεντρικές-αντικοινωνικές συμπεριφορές και η δραματική αγλωσσία μεταβάλλουν συνεχώς την ελλαδική κοινωνία σε ζούγκλα αλογίας. Γιατί μαχόμενη η ανελπιστία; Διότι η προσωπική αντίσταση στην παρακμιακή λοιμική είναι η μοναδική δυνατότητα να διασώσει ο άνθρωπος κριτήρια ποιότητας, μέτρα γνησιότητας της ζωής του. Ο δοκιμιακός λόγος του βιβλίου σηματοδοτεί το άθλημα γι' αυτή τη διάσωση. Όχι μόνο με τη θεματική του. Διεκδικεί επιβίωση στη γλωσσική μας ιστορία για τη λογοτεχνική του σημασία.