Η έννοια του θανάτου κατά τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης - Βατσικούρας, Κυριακός Νικ. (Επέκταση, 1999)
Η μελέτη αυτή, που εγκρίθηκε παμψηφεί με τον βαθμό άριστα ως διδακτορική διατριβή από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Επέκταση και συμπεριελήφθηκε στην Σειρά του: "Θεολογία και Ιστορία". Ο συγγραφέας της, που εργάζεται ως επιστημονικός Βοηθός στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης, αξιοποιώντας κατά τρόπο συστηματικό το πλούσιο πηγαίο υλικό κατορθώνει να παρουσιάσει, να αναλύσει και να αξιολογήσει αυτοτελώς και με πληρότητα - κάτι που δεν είχαν επιχειρήσει προγενέστεροι ερευνητές - την διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου Νύσσης για την έννοια του θανάτου στη χριστιανική πίστη. Το ζήτημα της θεολογικής προσεγγίσεως του θανάτου με την συστηματική ένταξή του στο όλο σχέδιο της θείας οικονομίας από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι τα έσχατα, εντάχθηκε με εντυπωσιακή συχνότητα και πυκνότητα στη θεολογική προβληματική του συγγραφικού έργου του αγίου Γρηγορίου και προσφέρει μια συγκροτημένη διδασκαλία, η οποία συνδυάζει με εξαιρετική ευαισθησία τις φιλοσοφικές προϋποθέσεις πρός τη χριστοκεντρική λειτουργία της θεολογίας. Μέσα από τη σαφή αξιοποίηση της θεμελιακής για την πατερική παράδοση διακρίσεως μεταξύ του κτιστού και του ακτίστου, τα οποία συνάπτονται με το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, αξιολογείται ο θάνατος κατά τον λόγο της θείας δημιουργίας, κατά τον λόγο της πτώσεως του ανθρωπου, κατά τον λόγο της εν Χριστώ θείας οικονομίας, κατά τον λόγο της Εκκλησίας και κατά τον λόγο των εσχάτων, τα οποία αποτελούν και τα βασικά κεφάλαια στην οικονομία της ύλης της μελέτης του Κ. Βατσικούρα.