Το πένθος : η διδασκαλία της κατάνυξης στην χριστιανική Ανατολή - Hausherr, Irenee, 1891-1978 (Θεσβίτης, 2004)
Το βιβλίο του Irenee Hausherr, ''Το Πένθος, Η διδασκαλία της κατάνυξης στην χριστιανική Ανατολή'', θέλει να καταδείξει, πως η μοναχική άσκηση, που φαινόταν ακατανόητα σκληρή για τα δυτικά μέτρα, μπορεί να ερμηνευθεί μόνο στα πλαίσια της ανατολικής θεώρησης του «πένθους», ως τρόπου πράξης και ύπαρξης. Ο Irenee Hausherr προσπαθεί να ψηλαφίσει την ασκητική έννοια του πένθους, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην καρδιά της ανατολικής πνευματικότητας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε τα σημαντικότερα έργα της ανατολικής ασκητικής γραμματείας. Η επίδραση αυτής του της μελέτης υπήρξε μεγάλη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Spidlik, εισήγαγε τον όρο πένθος στο δυτικό λεξιλόγιο. Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας κατάφερε, αν και προέρχεται από την δυτική παράδοση, να προσεγγίσει και να αναδείξει την θεολογική σημασία του όρου ως συστατικού της ασκητικής εμπειρίας του ανατολικού μοναχισμού.