Φωτομαχικά αντιφωτομαχικά : το φως του Παναγίου Τάφου στον διάλογο διαφωτισμού ορθοδοξίας - Μεταλληνός, Γεώργιος Δ., 1940- (Κάτοπτρο, 2001)
Η ανακάλυψη τεσσάρων έργων που συζητούν το πρόβλημα του φωτός του Παναγίου Τάφου κατά το Μέγα Σάββατο, με άμεση ή έμμεση αναφορά στον Διάλογο του Κοραή «Περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός», προσφέρει τη δυνατότητα διερεύνησης της σύγκρουσης του κόσμου της Ελληνορθοδοξίας με τα δυτικά φώτα, που από τα τέλη του 18ου αιώνα εισβάλλουν στην Ορθόδοξη Ανατολή, ανατρέποντας τις υπάρχουσες σχέσεις και ισορροπίες. Τα κείμενα εκδίδονται κριτικά και σχολιάζονται, ενώ στο εκτενές πρώτο μέρος του βιβλίου εκδιπλώνονται οι ιστορικές και θεολογικές παράμετροι της έριδας που αρχίζει ως θεολογικό πρόβλημα, για να υποστασιώσει τελικά τις εθνικές διαστάσεις της, σε μια κρισιμότατη φάση της πορείας του Νέου Ελληνισμού και της σχέσης του με την Ορθόδοξη Παράδοση. Ο π. Γ.Δ. Μεταλληνός, δρ. θεολογίας και δρ. φιλοσοφίας, είναι Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.