Η πολιτική σκέψη του Παπαδιαμάντη - Καργάκος, Σαράντος Ι., 1937-2019 (Αρμός, 2003)
Χωρίς να αμφισβητείται η βαθειά θρησκευτικότητα του Σκιαθίτη συγγραφέα, δίνεται η βαθειά πολιτικότητά του. Μόνον που η πολιτικότητα αυτή δεν είναι υμνητική, είναι καυστική, σαρκαστική και συχνά μαστιγωτική. Κατά τον Σ. Ι. Καργάκο, ο Παπαδιαμάντης είχε συλλάβει καλύτερα από κάθε άλλον το πολιτικό αλλά και το κοινωνικό μας πρόβλημα. Γι' αυτό ο Παπαδιαμάντης είναι πολιτικά πάντα επίκαιρος.