Το κύρος των Πατέρων της Εκκλησίας : μιά ανέκδοτη επιστολική πραγματεία - Κόλτσιου - Νικήτα, Άννα Κ. (Πουρναράς, 2002)
Η εργασία αυτή κινείται σε δύο άξονες: ο ένας είναι η παρουσίαση και η ‘editio princeps’ μιας ανέκδοτης ως τώρα επιστολικής πραγματείας, στην οποία επιχειρείται η υπεράσπιση του κύρους και της αξιοπιστίας των Πατέρων της Εκκλησίας και ιδιαίτερα των Δυτικών· ο άλλος άξονας είναι η παρουσίαση των απόψεων που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το κύρος των Πατέρων, τόσο των Ανατολικών όσο και των Δυτικών, και το πρόβλημα της κοινής η μη αποδοχής τους από την εποχή του Α’ Σχίσματος μέχρι τη Σύνοδο της Φλωρεντίας. Η εργασία έχει φιλολογικό προσανατολισμό και αποσκοπεί με την επισήμανση των διακειμενικών σχέσεων να αποδείξει τη διαχρονική παρουσία μιας σχετικής επιχειρηματολογίας, στην οποία θίγονται προβλήματα τόσο θεολογικά-φιλολογικά (στην πραγμάτευση των οποίων δόθηκε μεγαλύτερη έκταση) όσο και θεολογικά-φιλοσοφικά. Στα πρώτα ανήκουν το πρόβλημα της νοθείας και παραχάραξης των πατερικών κειμένων, η ‘στενότητα’ της λατινικής γλώσσας έναντι της ελληνικής και οι συνέπειες του γεγονότος αυτού στην ακριβή απόδοση θεολογικών όρων και εννοιών καθώς και η αξιοπιστία των μεταφράσεων. Στα δεύτερα ανήκουν το πρόβλημα της συμφωνίας των Πατέρων (‘consensus patrum’) και το ερώτημα αν πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα πλάνης των Πατέρων σε θέματα πίστεως και ποιές θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας αποδοχής στην εγκυρότητα των Πατέρων.