Το κίνημα των Αρσενιατών : 1261-1310 : ιδεολογικές διαμάχες την εποχή των πρώτων Παλαιολόγων - Γουναρίδης, Πάρις (Δόμος, 1999)
Το κίνημα των Αρσενιατών είχε τις ρίζες του στη διαμάχη που κυριάρχησε στο εσωτερικό του Κράτους της Νίκαιας (1204-1261). Ήταν μια διαμάχη ανάμεσα στη μικρασιατική κοινωνία και στην κωνσταντινουπολίτικη αριστοκρατία (πολιτική και εκκλησιαστική), η οποία είχε καταφύγει στη Μικρά Ασία μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στα χέρια των σταυροφόρων το 1204. Η υποστήριξη στον πατριάρχη Αρσένιο από τον πληθυσμό της Μικράς Ασίας ήταν το έναυσμα για τη διαμόρφωση του κινήματος, μετά από δύο γεγονότα που μετάλλαξαν τη βυζαντινή πολιτική σκηνή - την άνοδο του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου στον αυτοκρατορικό θρόνο (1259) και, κυρίως, την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)