Ο πατήρ Δαμασκηνός (Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μακρυνού, 2006)
Η ανάγνωσις του κειμένου της βιογραφίας του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Κατρακούλη απετέλεσε δι’ εμέ πηγήν συγκινήσεως και χαράς, διότι μοι εχάρισε την ζώσαν παρουσίαν του αγαπητού Αδελφού και την αγαθήν ανάμνησιν της μετ’ αυτού επί είκοσι και εξ έτη αναστροφής. Η παρούσα βιογραφία δεν περιορίζεται εις την ξηράν εκτύλιξιν των σταθμών της επιγείου ζωής του μακαριστού Γέροντος, αλλά αποτελεί το «Συναξάριον» που μας αποκαλύπτει τας κρυπτάς πτυχάς της εσωτερικής πνευματικής ζωής του όντος κεχαριτωμένου «Γέροντος του Μακρυνού», όπως τας έζησαν αι Αδελφαί της υπ’ αυτού ανιδρυθείσης Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μακρυνού Μεγάρων. Η πληθύς των «Θεοσημειών» αίτινες καταγράφονται και μαρτυρούνται υπό της Μοναχικής Αδελφότητος, ίσως ξενίσει τους αναγνώστας του παρόντος βιβλίου, ένιοι δε πιθανόν και να σκανδαλισθούν. Δυστυχώς η απολυταρχία του ορθολογισμού εμποδίζει τους ανθρώπους να αποδεχθούν τα «υπέρ λόγον» γεγονότα. Η εμπειρία, όμως, της Αγίας ημών Εκκλησίας είναι μία: «όπου Θεός βούλεται, νικάται φύσεως τάξις». Εις την ζωήν των πιστών, τόσον των επωνύμων πολύφωτων αστέρων του ουρανίου της Εκκλησίας στερεώματος, όσον και των μυριάδων ανωνύμων εκλεκτών Αυτής τέκνων, αι «Θεοσημείαι» αποτελούν συχνήν και απτήν πραγματικότητα. Ουδεμίαν επιφύλαξιν διατηρώ περί της αυθεντικότητος της μαρτυρίας των Αδελφών της Ιεράς Μονής Μακρυνού. Ο φόβος του Θεού, όστις διακατέχει την Οσιωτάτην Ηγουμένην και την όλην Μοναχικήν Αδελφότητα, αλλά και η υψηλή επιστημονική στάθμη εις διαφόρους τομείς του επιστητού πολλών αυτής Αδελφών, εκμηδενίζει πάσαν ένστασιν περί της αναξιοπιστίας των «Θεοσημειών». Αλλ’ εκτός τούτου, αυτή αύτη η κοινή συνείδησις του πληρώματος της τοπικής ημών Εκκλησίας επιμαρτυρεί την αλήθειαν της οσιακής βιοτής του Γέροντος και των θαυμαστών ενεργειών της Θείας Χάριτος εις την ζωήν εκείνων, οι οποίοι επικαλούνται την μεσιτείαν του. Διό και επεύχομαι μετά της σεβαστής και αξίας Ηγουμένης Μοναχής Μακρινής, οι αναγνώσται του μετά χείρας βιβλίου ν’ αντλήσουν πολλήν την εξ αυτού πνευματικήν ωφέλειαν και να ποθήσουν να συμπορευθούν μετά του μακαριστού Γέροντος εις την οδόν την άγουσαν εις την αληθή Θεοκοινωνίαν. Ο ελάχιστος εν Επισκόποις Βαρθολομαίος Πρώτος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος