Ανέστη Χριστός : η δοκιμασία του λογικού - Κόντογλου, Φώτης, 1895-1965 (Αρμός, 2001)
Ο ολόφρεσκος και ανεπιτήδευτος λόγος του Κόντογλου δεν έχει καμμία σχέση με «επιστημονικές» θεολογικές προσεγγίσεις, ψυχολογικές εμβαθύνσεις, προσωπικές τοποθετήσεις, ή συναισθηματισμούς. Παραθέτει απλώς τα Ευαγγελικά γεγονότα, όπως άλλωστε κάνουν οι Ευαγγελισταί και οι Απόστολοι, και τα ζωντανεύει με το απαράμιλλο ύφος του.