Φώτης Κόντογλου : 25 χρόνια από την κοιμησή του - Πάσχος, Παντελής Β., 1933-
Όμως, πέρα από τον Έλληνα, υπάρχει ο Κόντογλου της Ορθοδοξίας, που είναι το πιο καίριο χαρακτηριστικό της προσωπικής σφραγίδας του έργου του. Κι όταν λέμε Ορθοδοξία δεν εννοούμε μονάχα τη διδασκαλία, τη θεωρία, μα και την πράξη στον πνευματικό χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως διασώζεται μέσα στη λειτουργική της παράδοση.