Λειτουργική. - Φίλιας, Γεώργιος (Γρηγόρη, 2006)
Η θεματολογία μελέτης του παρόντος τόμου συνιστά τα θεμέλια της περαιτέρω έρευνας, εφόσον ερευνώνται οι ρίζες της χριστιανικής λατρείας στα πλαίσια της συνάφειας και της διαφοροποιήσεώς της από την εβραϊκή, οι περί προσευχής μαρτυρίες τόσο του αρχέγονου όσο και του ύστερου Χριστιανισμού, καθώς και τα σχετικά με τις λειτουργικές πτυχές της μυήσεως στην εκκλησία (Βάπτισμα - Χρίσμα - Θ.Ευχαριστία). Ο παρών τόμος οριοθετεί την έναρξη μιας μελλοντικής συγγραφικής πορείας. Οι κανόνες συγγραφής ακολούθησαν τη σύγχρονη επιστημονική δεοντολογία:η βιβλιογραφία εκτίθεται στην αρχή κάθε ερευνητικής ενότητας, οι πηγές ερευνώνται σε βάθος και σε συνάφεια μεταξύ τους και οι σημαντικότερες βιβλιογραφικές αναφορές επί των υπό έρευνα θεμάτων προβάλλονται ως κρινόμενες θέσεις.