Ελληνική ετοιμότητα για την ευρωπαική ενοποίηση : κριτικοί επικαιρικοί εντοπισμοί - Γιανναράς, Χρήστος, 1935- (Νέα Σύνορα, 2000)
Οι θεματικοί άξονες που συγκροτούν το βιβλίο είναι μια απόπειρα να προσεγγισθούν, μέσα από συγκεκριμένες επικαιρικές αφορμές, κάποια καίρια ερωτήματα για την επιχειρούμενη ευρωπαϊκή ενοποίηση και την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν: Πόσο επηρεάζουν ή αλλοιώνουν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης τα διαφαινόμενα συμπτώματα ηγεμονισμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας; Ποια περιθώρια υπάρχουν για να διασωθεί η γόνιμη ποικιλότητα των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο; Γιατί οι απόπειρες πλαστογράφησης της Ιστορίας και προβολής μονομερών ερμηνειών; Ποια ελλείμματα πολιτικής, παιδείας ή συμπλεγματικών αναστολών μειώνουν για την Ελλάδα τις δυνατότητες να αξιοποιήσει τις καίριες ιστορικές δυνατότητες που της προσφέρονται με την ευρωπαϊκή ενοποίηση; Τα ερωτήματα απαιτούν ρεαλιστική οξυδέρκεια: συνεπή αποδέσμευση από συναισθηματικές προκαταλήψεις, ιδεολογικές αγκυλώσεις, ψευδαισθητικές ετικέτες. Αν το βιβλίο συνεισφέρει θετικά σε αυτή την απαίτηση, θα το κρίνει ο αναγνώστης.