Φύση και αγάπη και άλλα μελετήματα - Σταμούλης, Χρυσόστομος Α. (Παλίμψηστον, 1999)
Τα μελετήματα αυτού του τόμου, προσπάθεια συζήτησης σημαντικών θεολογικών προβλημάτων που βρίσκονται στο κέντρο της Ορθόδοξης ζωής και θεολογίας. ...Γενικός τίτλος του έργου, ο τίτλος του δεύτερου μελετήματος "Φύση και Αγάπη", για να γίνει δεικτικός του μεγαλύτερου προβλήματος, κατά την προσωπική μου άποψη, της σύγχρονης Ορθόδοξης δογματικής θεολογίας που μοιάζει να είναι ο υπερτονισμός του "προσώπου" και η εξαφάνιση ή στην καλύτερη περίπτωση υποβάθμιση και ενοχοποίηση της "φύσης" και των "κατά φύσιν". Στο σημείο αυτό, στα πλαίσια ενός προλογικού σημειώματος, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει κανείς σε περισσότερες διευκρινήσεις για το θέμα. Απλά και μόνο, μπορεί να παραπέμψει τον αναγνώστη στην ψηλάφηση των μελετημάτων, όπου θέλω να ελπίζω ότι θα ανακαλύψει τον προβληματισμό και τις αγωνίες του πονήσαντος για μια "άλλη θεώρηση" της νεότερης Ορθόδοξης θεολογίας και πνευματικότητας. Άλλωστε, όπως σημειώνει η ποιήτρια Ζωή Καρέλλη, "τα όρια της θεολογίας, σήμερα, ευρύνονται, για να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να δημιουργήσει το νέο πνευματικό του χώρο, όταν εννοεί και αισθάνεται την αιωνιότητα των συμβόλων, με δική του συμβολή" (Το απόλυτο στο έργο του Claudel). (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)