Ιερά εξομολόγησις και πνευματικός οδηγός - Ζαφείρης, Δαμιανός ([χ.ό.], 2003)
...Η συνειδητοποίηση της εσωτερικής καταστάσεώς μας, των παθών και των αδυναμιών μας, δεν είναι εύκολο έργο. Είναι εύκολο να συμβουλεύουμε άλλους, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Όσο και να ερευνούμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να γνωρίσουμε μέχρι βάθους ποιοι είμαστε. Γι' αυτό, με την ειλικρινή προσέλευση στο ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε την κατάλληλη αυτοεξέταση για τα λάθη μας και τα πάθη μας και να κατανοήσουμε τις ελλείψεις μας, με σκοπό να βελτιώσουμε τον εαυτό μας... ..."Δεν περιμένω να γίνει ο έλεγχος των κρυφών παραπτωμάτων μου με τα φοβερά χτυπήματα του θυμού εκείνου. Με την εξομολόγηση προλαμβάνω τα βασανιστήρια της οργής εκείνης. Αυτό που πετυχαίνει ο πόνος σ' εκείνους που βασανίζονται, να αποκαλύπτουν δηλαδή χωρίς να θέλουν τις κρυμμένες παρανομίες τους, αυτό το κάνει από μόνη της η προαίρεση, βασανίζοντας και τιμωρώντας τον εαυτό της με την μετάνοια και φανερώνοντας την καλυμμένη από τα κρυμμένα αμαρτία. Αφού λοιπόν είπε "μη τω θυμώ σου ελέγξης με, μηδέ τη οργή σου παιδεύσης με" (Ψαλμ. στ', 2), στη συνέχεια καταφεύγει στην ευσπλαγχνία, αποδίδοντας την αιτία της αμαρτίας όχι τόσο στην προαίρεση όσο στην ανθρώπινη αδυναμία. Γεννήθηκα μέσα στην κακία, θεράπευσέ με με την ευσπλαχνία σου..."