Τα χειρόγραφα του κουμράν και η θεολογία τους - Καϊμάκης, Δημήτριος Β. (Βάνιας, 2004)
Τα χειρόγραφα αυτά είναι κατάλοιπα μιας κοινότητας που έζησε στην περιοχή της Παλαιστίνης δύο αιώνες πριν και έναν μετά την εμφάνιση του Ιησού στο χώρο. Η γνώση θεολογικών δοξασιών που σχετίζονται με την πίστη της κοινότητας βοηθά στο να κατανοήσει κανείς τα ρεύματα των ιδεών που διακινούνταν την εποχή του Ιησού στην Παλαιστίνη. Πολλά από αυτά πέρασαν αργότερα και στη διδασκαλία του χριστιανισμού. Ενδιαφέρον είναι να δει κανείς εάν υπάρχουν ομοιότητες ή σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους.