Τα πρόσωπα του παιδιού στην πεζογραφία : 1880-1930 - Πάτσιου, Βίκυ, 1956- (Ίδρυμα ερευνών για το παιδί, 1991)
Ε. Ροΐδης -- Δ. Βικέλας -- Γ. Βιζυηνός -- Α. Παπαδιαμάντης -- Α. Μωραϊτίδης -- Α. Καρκαβίτσας -- Γ. Βλαχογιάννης -- Χ. Χρηστοβασίλης -- Κ. Κρυστάλλης -- Ι. Κονδυλάκης -- Α. Τραυλαντώνης -- Γ. Δροσίνης -- Κ. Παλαμάς -- Ψυχάρης -- Α. Εφταλιώτης -- Γρ. Ξενόπουλος κ.ά. Στη σειρά των μονογραφιών του Ιδρύματός μας για τις Στάσεις και Αντιλήψεις της Ελληνικής Κοινωνίας απέναντι στο Παιδί από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους ως σήμερα έρχεται τώρα να προστεθεί και το έργο της Βίκυς Πάτσιου. Η Λογοτεχνία συχνά προηγείται της Επιστήμης στην διερεύνηση και κατανόηση του πώς βλέπουν οι ενήλικοι ως άτομα και ως κοινωνικό σύνολο το παιδί, την ζωή του, την θέση του στην κοινωνία και τις υποχρεώσεις των ενηλίκων προς αυτό. Και στην μονογραφία λοιπόν αυτήν η εικόνα του παιδιού στην πεζογραφία του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού μας δίνει μία περιγραφή, συχνά συγκινητικά φορτισμένη, για το παιδί μέσα και έξω από την οικογένειά του, την εποχή που η ελληνική αστική κοινωνία συγκροτείται και αναδιοργανώνεται. Ελάχιστες σχετικές εργασίες υπάρχουν για το παιδί στην ελληνική λογοτεχνία και νομίζω ότι η έρευνα και καταγραφή από την Βίκυ Πάτσιου είναι η πληρέστερη από την άποψη της συγκέντρωσης αλλά και της επεξεργασίας του υλικού της. Έχει επίσης η εργασία της πρωτοτυπήσει σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι ένας χρονολογικός πίνακας με καταγραφή στοιχείων που δεν περιλαμβάνονται σε άλλην. Το δεύτερο είναι η προσέγγιση στο θέμα του βιβλίου και από πλευράς ποσοτικής, κάτι που σπανιότατα ευρίσκεται και στην ελληνική και στην ξένη βιβλιογραφία. Εκφράζω επομένως την ελπίδα ότι και η μονογραφία αυτή του Ιδρύματος μας θα βοηθήσει και άλλους επιστήμονες στην προσέγγιση του θέματος και στην πρόοδο των ερευνών τους, αλλά συγχρόνως θα γνωρίσει και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για τα παιδιά, πώς είδαν αυτά και την ζωή τους οι καλύτεροι και γνωστότεροι πεζογράφοι της χώρας μας.