Ο ανακαινισμός του ανθρώπου κατά τη δογματική διδασκαλία του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου - Τσίγκος, Βασίλειος Α. (Πουρναράς, 2006)
[...] Οι σελίδες που ακολουθούν, αποτυπώνουν τον καρπό της προσωπικής μας προσπάθειας να αναπτυχθεί αυτός ακριβώς ο άκρως ενδιαφέρον και συνάμα καίριος προβληματισμός, με κεντρικό άξονα τη δογματική διδασκαλία του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (940-1022), ενός αυθεντικού εκπροσώπου της θεολογίας σε μια κρίσιμη ιστορική της περίοδο. Η εμπνευσμένη διδασκαλία του κομίζει μία ιδιαιτέρως επίκαιρη πρόταση, η οποία απατά στην αναζήτηση της αλήθειας και στο διάλογο για τα ουσιώδη προβλήματα και αδιέξοδα του σημερινού ανθρώπου και τις γνωστές απόπειρες αντιμετώπισής τους. Η μελέτη και η παρουσίαση της νομίζουμε ότι καλύπτουν ένα εύκολα διαπιστώσιμο κενό στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Λαμβάνοντας υπόψη συγγενείς της παρούσης επιστημονικές προσεγγίσεις, η μελέτη αυτή επιχειρεί να καταδείξει την εξαιρετική, ακόμη μη επαρκώς εκτιμηθείσα, συμβολή του ιερού πατρός στη δισχιλιετή ενιαία παράδοση και ζωή της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. [...]