Δημόσιο δίκαιο - Ελευθεριάδης, Αντώνης Ι. (Σύγχρονη Πέννα, 1998)
Με τον όρο «ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ» εννοούμε το σύνολο των ιδιαιτέρων νομικών κανόνων που ρυθμίζουν τη δράση του Κράτους και τις σχέσεις του προς τα άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το Δημόσιο Δίκαιο διαιρείται σε τρεις κλάδους: Το Συνταγματικό Δίκαιο, το Διοικητικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. • Οι κανόνες του Συνταγματικού Δικαίου καθορίζουν την οργάνωση και τη λειτουργία του Κράτους, καθώς και των κυριοτέρων οργάνων του, τη μορφή του πολιτεύματος, την κατάταξη, κατά λειτουργίες, των εκδηλώσεων της κρατικής εξουσίας, τα είδη των κανόνων δικαίου, τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών. • Στο Διοικητικό Δίκαιο υπάγονται οι κανόνες που ρυθμίζουν την οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και την επίλυση των διοικητικών διαφορών. Πιο συγκεκριμένα· περιλαμβάνει: Τα συστήματα οργάνωσης της διοίκησης. Τις διοικητικές αρχές και υπηρεσίες. Διοικητικές πράξεις. Την αρχή της νομιμότητας. Μορφές ελέγχου της διοίκησης. Το Συμβούλιο της Επικρατίας. Τακτικά Δικαστήρια. Αίτηση ακυρότητας. Προσφυγή ουσίας. Προσωπική ευθύνη των οργάνων της διοίκησης. • Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο περιλαμβάνει τους βασικούς θεσμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου. Το ανά χείρας βιβλίο του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ είναι γραμμένο με το σύστημα της Ανάπτυξης των Κεφαλαίων που προβλέπονται από τη σχετική Προκήρυξη του ΑΣΕΠ με Ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου (πολλαπλών επιλογών) για την εμπέδωση της μελέτης προετοιμασίας. Είναι σύντομο, περιεκτικό, ακριβολόγο και στο πλαίσιο του πνεύματος των Διαγωνισμών Πρόσληψης Υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα. Να σημειωθεί ότι από τις Εκδόσεις μας έχει εκδοθεί και κυκλοφορεί και το ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών + όλα τα Θέματα του.