Λειτουργία και ζωή : χριστιανική ανάπτυξη μέσα από τη λειτουργική εμπειρία - Schmemann, Alexander, 1921-1983 (Αρμός, 2007)
Η Ορθοδοξία εκφράζεται κατά τον καλύτερο τρόπο μέσα από τη λατρεία της και η αληθινή χριστιανική ζωή δεν είναι παρά η εκπλήρωση της χάριτος, του οράματος, της διδασκαλίας, της έμπνευσης και της δύναμης που αποκτούμε στη λατρεία. Επομένως, είναι σ' αυτή την οργανική σύνδεση της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας και της εκπαιδευτικής της προσπάθειας, που ανακαλύπτουμε την κατά τρόπο μοναδικό ορθόδοξη αρχή της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Είμαστε, ακόμη, μακριά από την πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση της αρχής αυτής· ωστόσο, το βιβλίο αυτό θα έχει εκπληρώσει το σκοπό του αν υπενθυμίζει στους αρμόδιους για τη θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών μας ότι αυτό είναι το πλέον σημαντικό και επείγον καθήκον τους.