Δικαίωση, καταλλαγή, τελική κρίση στην προς Ρωμαίους επιστολή : συμβολή στην Παύλεια Σωτηριολογία - Khalil, Jack G. (Πουρναράς, 2004)
Η θεολογία του Απ. Παύλου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα όσο και στον Ορθόδοξο χώρο. Αν αυτό ισχύει γενικώς, ισχύει ακόμα περισσότερο για τη Σωτηριολογική διδασκαλία του Αποστόλου, η οποία προσελκύει όλο και περισσότερο τους ερευνητές. Στη διάρκεια των αιώνων, και ιδιαίτερα μετά τη Μεταρρύθμιση, η δικαίωση του ανθρώπου δια της πίστεως, η εν Χριστώ καταλλαγή, καθώς και η σχέση πίστης και έργων στο θέμα της σωτηρίας απετέλεσαν το αντικείμενο πολλών επιστημονικών εργασιών. Ενώ όμως η περιοχή αυτή ερευνήθηκε αρκούντως από πλευράς συστηματικής ή ιστορικής, στην Ορθόδοξη θεολογική βιβλιογραφία απουσιάζει σχεδόν παντελώς η βιβλική εξέταση του θέματος. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η διδακτορική διατριβή του κ. Ιάκωβου Khalil, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.