Ιχνηλασία νοήματος : πολιτική, κοινωνία, παιδεία στην Ελλάδα σήμερα - Γιανναράς, Χρήστος, 1935- (Φιλοσοφία, κόσμος, 1998)
Το νόημα έχει να είσαι Έλληνας σήμερα ψάχνει στο τελευταίο του βιβλίο ο συγγραφέας. Με ποια ενεργό ιδιαιτερότητα προσερχόμαστε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τι έχουμε να υπερασπίσουμε απέναντι στην τουρκική απειλή: ποιόν τρόπο ή ποιότητα ζωής που αν τα στερηθούμε η επιβίωση παύει να έχει νόημα. Η απουσία του νοήματος αυτού αντανακλάται σήμερα στην ανικανότητα της πολιτικής και κατ' επέκταση στον εκμαυλισμό της σημερινής κοινωνίας.