Εκκλησία και πολιτεία στην ορθόδοξη παράδοση - Μεταλληνός, Γεώργιος Δ., 1940- (Αρμός, 2000)
Η ανά χείρας μελέτη του καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημιού Αθηνών, αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μεταλληνού, υπό τον τίτλον «Εκκλησία και Πολιτεία στην ορθόδοξη Παράδοση», είναι διάλεξις, δοθείσα τη 15 Μαίου 1996, εις το Δημοτικόν Πνευματικόν κέντρον Καλαμάτας (Πανταζοπούλειον Λαϊκήν Σχολήν), διοργανωθείσα υπο του εν Καλαμάτα «Συλλόγου προς διάδοσιν των Γραμμάτων», βραβευθέντος υπό της Ακαδημίας Αθηνών. Την διάλεξιν παρηκολούθησε πολυπληθές εκλεκτόν ακροατήριον κληρικών και λαϊκών, ενεποίησε δέ αρίστην εντύπωσιν. Εις το τελος της αναπτύξεώς του θέματος, παρεκάλεσα τον διαπρεπή καθηγητήν να αποδεχθεί προτασίν μου, ίνα η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας εκδώση την διάλεξιν τάυτην, η οποία είναι επίκαιρος και πολλού ενδιαφέροντος, κατατοπιστική και καθοδηγητική. Ευχαριστώ δε, και απο ταύτης της θέσεως, τον λαμπρόν ομιλητήν δια την υπ' αυτού αποδοχήν της προτάσεώς μου. Η μελέτη περιλαμβάνει τας εξής επτά παραγράφους. Η εκκλησιαστική κοινωνία. Η αλλαγή του 4ου αιώνα. Ιερωσύνη και βασιλεία. Πράξη και πατερικότητα. Η αλλοτρίωση. Ενδοελλαδικές παραμορφώσεις.Το αίτημα του «χωρισμού». Παράρτημα. Πολιτειοκρατία: ο μόνιμος εφιάλτης της Εκκλησίας μας.