Λήψη αποφάσεων κρίση διαπραγμάτευση : θεωρία και πράξη (Παπαζήση, 1997)
Η λήψη αποφάσεων ως φαινόμενο διατρέχει και χαρακτηρίζει την Πολιτική. Από ορισμένους μάλιστα ταυτίζεται με αυτήν, αφού η Πολιτική ορίζεται και ως η λήψη αποφάσεων με θεσμοθετημένα μέσα για τη διανομή ή ανακατανομή των αξιών. Ως αξία εκλαμβάνεται κάθε τι που μπορεί να ενδιαφέρει, να κινητοποιήσει και να αποτελέσει στόχο των παραγόντων του πολιτικού αγώνα, όπως η ισχύς, η οικονομία, η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον, η ομόνοια. Επειδή όμως οι ανάγκες και οι αξίες στο χώρο της πολιτικής ποικίλλουν για αυτό υπάρχουν και διαφορετικές πολιτικές.