Πολιτιστική διπλωματία : προθεωρία ελληνικού σχεδιασμού - Γιανναράς, Χρήστος, 1935- (Ίκαρος, 2003)
Πολιτιστική διπλωματία ονομάζουμε τη μεθοδική χρήση επιτευγμάτων (ή γνωρισμάτων ιδιαιτερότητας) του πολιτισμού μιας χώρας στην άσκηση πολιτικής διεθνών σχέσεων.Πολιτιστική διπλωματία δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί με μόνο τον εξωραισμό και προπαγανδισμό (έστω τον ευφυέστερο) κάποιου θαυμαστού πολιτιστικού παρελθόντος. Ούτε μπορεί να ασκηθεί πολιτιστική διπλωματία με την επίδειξη επιτευγμάτων απομίμησης ξένων για τη χώρα πολιτιστικών προτύπων. Πολιτιστική διπλωματία μπορεί να ασκηθεί μόνο από λαούς που μπορούν να διακρίνουν τι το ξεχωριστό, το δημιουργικά δικό τους έχουν να συνεισφέρουν στον διεθνή στίβο αλληλεπίδρασης των πολιτισμών, ποιά δυναμική ετερότητα τους καθιστά ενεργητικά μετόχους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Από κοινωνίες που σαρκώνουν επιτεύγματα ικανά να λειτουργήσουν ως πρόταση πολιτισμού με πανανθρώπινη εμβέλεια. Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο στα ελληνικά συγγραφικό εγχείρημα για την πολιτιστική διπλωματία. Διαπραγματεύεται αναλυτικά τα πλεονεκτικά ερείσματα, τα πραγματικά προβλήματα και τις ικανές συνθήκες για την άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας από το σημερινό ελλαδικό κράτος.