Η πνευματική τελείωση του ανθρώπου : στάδια πνευματικών μεθηλικιώσεων κατά τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο - Πορτελάνος, Σταμάτης, 1950- (Πουρναράς, 1998)
Στο βιβλίο αυτό, ύστερα από διεξοδική έρευνα και ταξινόμηση του συγγραφικού έργου του αγίου Συμεών, αναλύονται τα τρία στάδια των πνευματικών μεθηλικιώσεων του ανθρώπου, δηλαδή της Πράξεως, της Γνώσεως και της Θεωρίας που αντιστοιχούν στις τρεις κατηγορίες των πιστών (εισαγωγικοί, προοδεύοντες, τέλειοι). Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο, πως πέρα από τη φροντίδα της κυτταρικής ηλικίας του ανθρώπου υπάρχει και η πνευματική ηλικία μέσα από την οποία φανερώνεται και προσδιορίζεται το περιεχόμενο και ο σκοπός της ανθρωπίνης υπάρξεως.