Μεταφυσική του κάλλους : αφήγησι της ελληνικής πτήσεως από τον Φαίδρο του Πλάτωνος και τις πραγματείες του Πλωτίνου περί ωραίου, στο μυστικό ύψος της Φιλοκαλίας των ιερών Νηπτικών. - Ράμφος, Στέλιος, 1939- (Αρμός, 2003)
Απώτερος στόχος της Μεταφυσικής του Κάλλους είναι να αναδείξει παραδειγματικά στον Πλάτωνα, τον Πλωτίνο και τους Νηπτικούς Πατέρες της Φιλοκαλίας την ενεργό τους σχέση με τον χρόνο ως σταθερό εφαλτήριο για την πτήση του ανθρώπου στο αλλιώς. Όμως κύριος στόχος επίσης είναι να αναδείξει ερμηνευτικά στα ίδια κείμενα της προχριστιανικής και της χριστιανικής ελληνικής σκέψης την προϋπόθεση αυτής της πτήσεως...