Ψυχολογία της θρησκείας - Μακράκης, Μιχάλης Κ., 1923-2016 (Αρμός, 1999)
Σ' αυτό το πρώτο έργο ψυχολογίας της θρησκείας στην ελληνική βιβλιογραφία, προσδιορίζεται στην αρχή ή θέση της στο χώρο της θρησκειολογίας σε σχέση με τους άλλους κλάδους της (ιστορία, φιλοσοφία, φαινομενολογία, κοινωνιολογία της θρησκείας). Ακολουθεί μία επισκόπηση της ιστορίας της ψυχολογίας της θρησκείας, με την ευρύτερη έννοια (από τίς πρώτες καταβολές της στον ιερό Αυγουστίνο) και τη στενότερη (από τους Αμερικάνους ψυχολόγους, ως την ψυχολογία του βάθους και τη νεότερη ψυχολογία). Σέ μια βαθύτερη διείσδυση, ερευνάται ή ψυχική πηγή της θρησκείας με ιδιαίτερη έμφαση στους δύο ψυχολογικούς παράγοντες του θρησκευτικού φαινομένου: στο φόβο καί την αγάπη καί γίνεται, στη συνέχεια ψυχολογική ανάλυση των δύο πόλων του θρησκευτικού βιώματος (tremendum και fascinans), σύμφωνα με τα αντίστοιχα αισθήματα της ενοχής καί της ελευθερίας (R. Otto, E. Berggrav, S. Freud), ως έκφραση ή μάλλον ως αποτέλεσμα της βαθύτερης αιτίας της θρησκείας.