Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. - Νικόδημος, ο Αγιορείτης, Όσιος, 1749-1809 (Δόμος, 2005)
Το έργο εκδίδεται απαράλλακτο κατά το περιεχόμενο με αυτό της πρώτης εκδόσεως. Αλλάξαμε φυσικά τη μορφή των τυπογραφικών στοιχείων και τη διάταξη των σελίδων, ώστε να διαβάζεται ευχερέστερα. [...] Επιθυμούμε να υπενθυμίσομε ότι η συλλογή που φέρει το χαρακτηρισμό "Συναξαριστής" καταρτίσθηκε τον 13ο αιώνα για λειτουργική χρήση, και ορίσθηκε να γίνεται ανάγνωση του Συναξαρίου εκάστου εορταζόμενου Αγίου στην Ακολουθία του Όρθου μετά την ς΄ ωδή. Σήμερα η ανάγνωση αυτή έχει εγκαταλειφθεί, και μόνο η μνήμη του εκάστοτε Αγίου εκφωνείται, μαζί με τους δύο ή τρεις στίχους που αναφέρονται σ αυτόν. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση ώστε να ταυτίζεται το Συναξάριο ενός Αγίου με τον Βίο του, και κατ επέκταση η συλλογή "Συναξαριστής" με τη συλλογή "Βίοι Αγίων", ενώ υπάρχει ουσιώδης διαφορά. Τα Συναξάρια ενδιαφέρονται να αναδείξουν περισσότερο τη λειτουργική και εσχατολογική διάσταση της πολιτείας και του μαρτυρικού ή οσιακού τέλους ενός Αγίου και λιγότερο τα ιστορικά δεδομένα της πορείας του, και μάλιστα σε σύντομα κείμενα, ενώ οι Βίοι είναι εκτεταμένες βιογραφίες. Γι αυτό και στα Συναξάρια ο λόγος είναι συμπυκνωμένος και εξόχως ποιητικός, εναρμονιζόμενος τις περισσότερες φορές με το περιεχόμενο των ύμνων και τροπαρίων των εκκλησιαστικών Ακολουθιών. Την ποιητική αυτή μεγαλοσύνη, συνεπικουρούμενη από τη γλωσσική μορφή και το ύφος των κειμένων, την παρακολουθούμε και στον παρόντα Συναξαριστή που τον επιγράφουμε στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, αν και ο ίδιος θέλει να εμφανίζεται ως μεταφραστής του Συναξαριστή του Διακόνου Μαυρικίου.