Η Μεταμόρφωσις του Ιησού Χριστού - Τσάμπηρας, Νικόλαος (Αποστολική Διακονία, 2004)
Εκδόθηκε και κυκλοφορείται από την Αποστολική Διακονία το παρόν έργο του π. Παναγιώτου Τσάμπηρα, το οποίο αποτελεί τη διδακτορική διατριβή του, η οποία υπεβλήθη και ενεκρίθη από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βιβλίο περιλαμβάνει μία εκτενή ειδική εισαγωγή (σσ. 21-45), οι «Μεταμορφώσεις εις τον ελληνο - ρωμαϊκόν και ιουδαϊκόν κόσμον», και εν συνεχεία διαιρείται σε δύο μέρη: 1. Το Α/ Μέρος με τίτλο: «Ιστορία της ερμηνείας της Μεταμορφώσεως του Ιησού Χριστού», περιλαμβάνει τρία Κεφάλαια: Α/ Κεφάλαιο· «Αι πρώται ερμηνείαι της Μεταμορφώσεως κατά την αρχαίαν περίοδον (από του 1ου έως του 7ου αιώνος)». Β/ Κεφάλαιο· «Η ερμηνευτική ανάπτυξις της Μεταμορφώσεως κατά την μέσην περίοδον (από του 8ου έως του 18ου αιώνος)». Γ/ Κεφάλαιο· «Αι κριτικαί ερμηνείαι της Μεταμορφώσεως κατά την νεωτέραν περίοδον (από του 19ου αιώνος έως σήμερον)». 2. Το Β/ Μέρος με τίτλο: «Κριτική έρευνα και ερμηνεία της Μεταμορφώσεως του Ιησού Χριστού», περιλαμβάνει επίσης τρία Κεφάλαια: Α/ Κεφάλαιο· «Αι πηγαί της Μεταμορφώσεως εν τη Καινή Διαθήκη». Β/ Κεφάλαιο· «Γραμματικο-ιστορική και θεολογική ανάλυσις των συνοπτικών διηγήσεων της Μεταμορφώσεως». Γ/ Κεφάλαιο· «Ανακεφαλαίωσις και συμπεράσματα εξ επόψεως της Ορθοδόξου ερμηνείας της Μεταμορφώσεως». Στο τέλος του βιβλίου αναγράφονται αναλυτικώς οι πηγές και τα βοηθήματα και υπάρχει αναλυτικός πίνακας των χωρίων της Αγίας Γραφής.