Η σύγκρουση Ανατολής Δύσης και η πρόκληση Χάντινγκτον - Huntington, Samuel P. (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 1998)
Μετά την κατάρρευση του ανατολικού στρατοπέδου και την επέμβαση των Δυτικών -με επικεφαλής τους Αμερικάνους -στον Κόλπο, η αντίληψη της παγκοσμιοποίησης κατέστη ο κεντρικός και αδιαφιλονίκητος άξονας της Δυτικής ιδεολογίας. Για δέκα τουλάχιστον χρόνια η αντίληψη του "τέλους της ιστορίας" του Φουκουγιάμα έμοιαζε να αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή της Δύσης, μέχρις ότου το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, που κορυφώθηκε στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001 και η ισλαμιστική επίθεση στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο ήλθαν να μεταβάλουν βίαια το τοπίο. Η παγκοσμιοποίηση αμφισβητείται ιδεολογικά στο ίδιο το εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών με μαζικό και ριζικό τρόπο, ενώ η "σύγκρουση των πολιτισμών", όπως την είχε προδιαγράψει ο Χάντιγκτον, προβάλλει με τον πλέον εφιαλτικό τρόπο από τα ερείπια του World Trade Center.