Περί της συνεχούς μεταλήψεως των αχράντων του Χριστού μυστηρίων - Νικόδημος, ο Αγιορείτης, Όσιος, 1749-1809 (Μυριόβιβλος, 2004)
Η αγία Κοινωνία είναι πράγμα φοβερό· γι' αυτό χρειάζεται ζωή αγία και αγγελική. -Πρέπει να προσερχόμαστε αραιά με πολύ φόβο και ευλάβεια για να κοινωνούμε επάξια. -Αφού είμαστε άνθρωποι με πάθη όπως γαστριμαργία, κενοδοξία, αργολογία κ.ά. παρόμοια, δεν μπορούμε να κοινωνούμε συχνά. -Η βραδύτητα δεν εμπόδισε από τον αγιασμό την οσία Μαρία και πολλούς άλλους ερημίτες και ασκητές που κοινώνησαν μια φορά σε όλη τους τη ζωή. Τα παραπάνω είναι μερικά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία πολλοί Χριστιανοί για να μην κοινωνούν συχνά. Οι άγιοι Μακάριος Νοταράς και Νικόδημος ο αγιορείτης όμως, απαντούν με επιχειρήματα από την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας, αποδεικνύοντας πως η συχνή θεία Κοινωνία είναι "αναγκαία, ωφέλιμη και σωτήρια". Ενώ αντιθέτως "όσοι προσέρχονται με βραδύτητα σε αυτή, προξενούν μεγάλη βλάβη στον εαυτό τους".